måndag 4 februari 2008

Var inte så allvarligt menat...Varnar för känsliga bilder..

På med flytvästar....


God kväll i stugorna......


I morse vid klockan tio gav vi oss ut med motorbåt....Barnen väldigt väl insmorda med solskydd 30 för att klara solen ute på båten..... Åkte längs med stranden ute på havet, in där salt vattnet möter sötvattnet i floden...Dom allra flesta husen och hyddorna försvann vid tsunamin men nu var ca 15 hus (hyddor) uppbyggda just här igen... Otroligt fint, och mycket varmt, svetten rann från våra pannor vill jag lova...Vid första stoppet längs floden var det någon tokig gubbe som klättrade längst upp i cocos palmerna och tog ur saven ur cocos träden (hörde talas om att han hade ramlat ner för ett tag sen och legat tre månader på sjukhus, är inte alls förvånad) saven var varm och hade en alkohol halt på 1%. Micke drack, men för mig räckte det att lukta, påminde om gammalt surt vin....... Lite längre bort hade nästa gubbe värsta hembrännings apparaten där han brände arrak, nationaldrycken här.... polisen hade varit där och bränt ner bygget förut men nu puttrade det så fint igen....Var nog inte den mest legala spritfabriken i landet:-)


Här är gubben som samlade saven och som hade ramlat ner för ett tag sen...


Hembränningsapparaten........
Spritgubbens familj.....
Det som var både sorgligt och hjärtskärande på denna tripp för både barnen, mig och micke var barnhemmet vi kom till. Mitt ute i djungeln var ett barnhem för mentalt efterblivna barn, även döva, blinda, missbildade, ja alla sorters hemska saker led dessa barn av...Dom satt antingen både blinda och döva på en stol eller så satt dom kissandes på golvet. Någon låg med bundna händer på golvet, antagligen för att inte skada sig själv. Dom hade tak över huvudet, sängar och sova i, dom fick mat och blev tvättade, det var väl det positiva med det hela.







Vi skänkte givetvis lite pengar till barnhemmet när vi var där men som vanligt är det svårt att veta vad pengarna går till egentligen, trots att chefen tog fram kvitto block och vi fick en underskrift.






Det som fastnade i våra hjärtan var att dessa barn inte hade någonting...... Vad kan man ge till barn som är både blinda och döva och har varit hela livet, vi funderade på vad Ebba och Tova skulle vilja ge dessa barn som lever i den hemska misären..... Självklart..... mjuka, gosiga mjukis djur som dom kan känna med sina händer och krama och hålla om så mycket dom vill..... Fanns bara en enda pytte liten nalle där ute och något annat i lek väg syntes inte till.






Vi vill köpa ett gose djur till alla barnen där ute, så vi vet att det är något till varje barn, vi har fixat två som kör oss ut med båten till en vettig peng. Problemet är att det är 35 barn där ute.... och vi vill att alla ska få varsin.... Vi tänkte att vi lite lyckligare lottade människor(ni och vi) kunde skramla ihop lite till deras gosedjur, ett djur kommer kosta runt 40 kr. Vore kul om några ville vara med, vi kommer fixa det oavsett men vill ni känna er lite stolta här i världen så är detta ett bra tillfälle. Skriv någon kommentar om det finns någon som kan tänka sig att vara med och köpa ett gosedjur så jag vet om jag ska lägga ut ett konto nummer....




Det var med sorg i hjärtat vi lämnade dessa barnen åt deras öde där ute i djungeln, men vi kommer återvända minst en gång till med förhoppningsvis minst trettiofem nallar...


Ebba och Tova ligger nu varmt nerbäddade bland sina alla gosedjur(självklart några nyinköpta), och man kommer på hur lyckligt lottad man är.......





kramar till er alla....










2 kommentarer:

Västerås sa...

Hej på er
Du får inte skrämmas med dina inlägg att den kommer värre sen, nu när det smäller i varje gathörn på Sri Lanka.
Det verkar vara en intressant resa med båt, vem tipsade om ett barnhem i djungeln??
Köp ett gäng "NALLAR så får vi fixa det sen.
Hur går det med skolarbetet, har Ebba och Tova lov nu första veckan.??
Ha det bra i fortsättnnigen, var försiktiga.

Kram pappa

Chaffismorsa sa...

Klart att jag ska vara med o köpa lite nallar till barnen! Fixa ett konto så ska jag fixa in lite pengar, så klart! Bra initiativ.
Hoppas ni har det underbart där borta men var rädda om er!
Kram Jess o familjen